Απύθμενο θράσος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελή Μαγαλιού

Posted: 8 Απριλίου 2009 in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ekaperg242009-014

Αντί να ευχαριστεί τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τον προστάτη των Δικαστικών και δικηγόρων που τύφλωσε τους δικαστές και με δικαστική πλάνη δεν τον έστειλαν κατηγορούμενο, απαιτεί από την εφημερίδα μας αποζημίωση 100.000€
• Υπεύθυνος σύμφωνα με δικαστική απόφαση για απάτη 72.000.000 δρχ
• Επιβολή προστίμου από ΔΟΥ στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής ύψους 285.000€ για χρήση πλαστών και ψευδών τιμολογίων
• Κατά παράξενο τρόπο, ίσως λόγω δικαστικής πλάνης, δεν κηρύχθηκε ένοχος
• Παρέμβαση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης και εντολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διερεύνηση της υπόθεσης
• Να τον χαίρεται το ΠΑΣΟΚ, η ΓΣΕΕ και η εργατική τάξη

Ο Παντελής Μαγαλιός, καταγόμενος από τον Βόλο, εμφανίστηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα ως μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής το 1995 και αμέσως εντάχθηκε στον σκληρό πυρήνα της διοίκησης πειθαρχώντας στις αποφάσεις του.

Το έτος 1996 εκλέχτηκε ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου και αμέσως άρχισε τις αυθαιρεσίες του, κατήργησε αυθαίρετα τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. και άρχισε την αλόγιστη χρηματοδότηση ανύπαρκτων επαγγελματιών και ανύπαρκτων δαπανών.

Η υπόθεση μετά από καταγγελία μελών του Δ.Σ. έφτασε στον Εισαγγελέα που διέταξε την διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης όλων των μελών της τότε διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ακόμη κι αυτών που ξεσκέπασαν την υπόθεση, με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών. Κατά παράξενο τρόπο η δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε με την δραστηριότητα του κ. Μαγαλιού.

Η υπόθεση μετά από ύποπτη καθυστέρηση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, αλλά εκεί λόγω παραγραφής οι ένοχοι απηλλάγησαν. Μετά από ένα δημοσίευμα που αφορούσε την υπόθεση ο κ. Μαγαλιός κατέθεσε μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη της εφημερίδας που οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης για τον Μαγαλιό αφού απεδείχθη περίτρανα ενώπιον των δικαστών ότι αυτός προέβη σε «παράτυπες» πράξεις. Το δικαστήριο απάλλαξε τον Ελευθέριο Γλερίδη από τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου και τον τιμώρησε για εξύβριση επειδή ισχυρίστηκε ότι τον εξύβρισε με την λέξη «λάδωσε».

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής ανέλαβε την υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό στους τομείς οικοδομών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ. Το διοικητικό συμβούλιο μεταβίβασε νομότυπα σε υποκατάστατο όργανο και ειδικότερα σε τριμελή επιτροπή την εξουσία του να επιμελείται για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων και να διαχειρίζεται τις δαπάνες που ήταν απαραίτητες για τη λειτουργία τους. Η τριμελής αυτή επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε ρητά να αναλαμβάνει από τράπεζες χρήματα για την πληρωμή των εξόδων διεξαγωγής των σεμιναρίων.

Η παρανομία Μαγαλιού

Στις 8-8-1996 προσκόμισε στην αρμόδια υπάλληλο του Υποκ/ματος της ΕΤΕ Κομοτηνής πρακτικό ΔΣ με το οποίο ανέλαβε το αξίωμα του ταμία και ανέλαβε ποσο 22.409.000 δρχ. Ο Μαγαλιός όμως δεν ειχε το δικαίωμα να αναλάβει τα χρήματα αυτά επειδή αρμόδια για την πράξη αυτή ηταν η τριμελής επιτροπή που ειχε συγκροτηθεί για τον έλεγχο των δαπανών. Το υποκατάστατο αυτό όργανο δεν είχε ανακληθεί ούτε ρητά ούτε σιωπηρά από το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, γιατί σιωπηρή ανάκληση θα μπορούσε να νοηθεί αν το διοικητικό συμβούλιο ασκούσε μόνο του και συστηματικά τις εξουσίες που είχε μεταβιβάσει προηγουμένως στην τριμελή διαχειριστική επιτροπή. ΤΕΤΟΙΟ ΟΜΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ

Η άποψη του δικαστηρίου

Ο ενάγων (Μαγαλιός) που μετέβη στο υποκατάστημα της ΕΤΕ πράγματι αποσιώπησε από την αρμόδια υπάλληλο ότι δεν ειχε εξουσία να αναλαμβάνει χρήματα του δημοσίου και συνεπώς παράτυπα επιχείρησε την πράξη αυτή. Η γενική εξουσιοδότηση που επικαλέστηκε ο Μαγαλιός δεν του χορηγούσε δικαίωμα στη συγκεκριμένη περίπτωση και ο συναφής ισχυρισμός του για το αντίθετο πρέπει να απορριφθεί ως ουσιαστικά αβάσιμος.

Άλλη παράτυπη πράξη

Ο ενάγων (Μαγαλιός) εξάλλου μαζί με άλλους ενέκριναν αποζημίωση υπέρ τρίτου συμβούλου η οποία ανέρχεται σε υπερβολικό ποσό για τις υπηρεσίες που προσέφερε και υπερβαίνουν κατά πολύ την νόμιμη αμοιβή του. Τα δημοσιεύματα δηλαδή που συνέταξε ο Ελευθέριος Γλερίδης στο σημείο αυτό είναι αληθινά.

Ανύπαρκτες δαπάνες

Με την μέθοδο αυτή ο Μαγαλιός εισέπραξε παράτυπα συνολικά ποσά 22.409.000 δρχ, 11.000.000 δρχ και 9.000.000 δρχ τα οποία απέστειλε για πληρωμή ανύπαρκτων επαγγελματιών, όπως απεφάνθη και το ΣΔΟΕ της εποχής εκείνης που έψαχνε να βρει τους εκδότες των ψεύτικων τιμολογίων και δεν το πέτυχε. Μάλιστα, το ποσό των 9.000.000 δρχ που παραδέχτηκε στη δίκη ότι το απέστειλε δεν ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ώστε να αποδεικνύεται η είσπραξη και ο πραγματικός προορισμός του.

Φορολογική εξέλιξη

Η Δ.Ο.Υ. της Νομαρχίας Ροδόπης μετά την εξονυχιστική ερευνά της υπόθεσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμός επέβαλε πρόστιμο σχεδόν 300.000€ στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Κατατέθηκε ένσταση στα διοικητικά δικαστήρια αλλά απερρίφθη και από το διοικητικό Πρωτοδικείο αλλά και από το Διοικητικό Εφετείο. Η υπόθεση με έφεση του Μαγαλιού ως εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής προωθήθηκε στον Άρειο Πάγο και η υπόθεση πρόκειται να εκδοθεί σε λίγο καιρό.

Δικαστικές εξελίξεις

Κατατέθηκε καταγγελία κατά Μαγαλιού όμως ο εισαγγελέας που την χρεώθηκε με διάταξη την απέρριψε λόγω εκκρεμοδικίας. Ο Εισαγγελέας Εφετών Θράκης την επανέφερε με την κατηγορία κατά του Μαγαλιού για απάτη κατά συνήθεια, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή. Ο πρώτος εισαγγελέας που απέρριψε την καταγγελία εισηγήθηκε την αθώωση χρησιμοποιώντας διάφορα στοιχεία.

Ο αντιεισαγγελέας Εφετών Θράκης μετά την προσκόμιση νέων στοιχείων επαναφέρει την υπόθεση για περαιτέρω διερεύνηση, όμως η Εισαγγελία Πρωτοδικών αρχειοθετεί εκ νέου την υπόθεση χωρίς να μπει στην ουσία, επειδή σύμφωνα με σχετικό άρθρο του ΚΠΔ δεν μπορεί να εξετασθεί για δεύτερη φορά η συγκεκριμένη απόφαση.

Μετά απο σχετική αναφορά στον τύπο ο Μαγαλιός καταθέτει εκ νέου μήνυση και συγχρόνως απαιτεί από τον Ελευθέριο Γλερίδη αποζημίωση για ηθική βλάβη. Το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό τον δικαιώνει χωρίς να λάβει υπόψη του την τελεσίδικη απόφαση του ποινικού δικαστηρίου. Όλες αυτές οι δικαστικές εξελίξεις τέθηκαν υπόψη του Υπουργού Δικαιοσύνης που με έγγραφο του έδωσε εντολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασχοληθεί με το θέμα ενώ η υπόθεση διερευνάται και από την Επιθεώρηση των δικαστηρίων.

Είναι γεγονός ότι η δικαστική αντιπαράθεση για το θέμα της κατάχρησης χρημάτων του δημοσίου δεν θα σταματήσει στο σημείο αυτό αφού ετοιμάζεται προσφυγή στα αρμόδια Ευρωπαϊκά δικαστήρια τόσο για την δικαστική διερεύνηση όσο και για την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s